top of page

Kronične nezarazne bolesti najčešći su uzrok smrti u svijetu i svakodnevno ugrožavaju živote milijunima ljudi globalno. 
Bolesti poput dijabetesa tipa 2, ishemijske bolesti srca, malignih oboljenja, respiratornih, muskuloskeletnih i mentalnih zdravstvenih poteškoća rezultat su kompleksnih odnosa čimbenika lošeg životnog stila.
Liječenje kroničnih nezaraznih bolesti čini 70 do 80% svih izdataka za zdravstvenu skrb, a većina zdravstvenih djelatnika ovakve kronične bolesti liječi na isti način kao i zarazne bolesti: tabletama i injekcijama. Iako takvo liječenje može biti učinkovito u ublažavanju akutnih simptoma, ono ne rješava temeljni uzrok kronične bolesti.

PRVI UDŽBENIK MEDICINE ŽIVOTNOG STILA HRVATSKIH AUTORA

I. Kolčić, T. Dragun - Lifestyle Medicine: the Roadmap to Our Best Possible Health

Sveučilište u Splitu, 2021

Za besplatno preuzimanje knjige kliknite na sliku

IMG_5573_edited.jpg

UNAPREĐENJE I PROMOCIJA ZDRAVLJA

Trenutni pristupi u medicini i zdravstvu nude neadekvatna rješenja za probleme pandemije kroničnih nezaraznih bolesti s kojom se susrećemo.

 

Medicina životnog stila nastoji riješiti ove probleme kako bi poboljšala zdravlje i dobrobit pojedinaca i društava. Nudi zdravstvenim djelatnicima i pacijentima novu nadu da se ova stanja mogu spriječiti, bolje liječiti i poboljšati.

 

Lijek životnog stila nije lijek za sve zdravstvene izazove s kojima se čovječanstvo suočava – međutim za specifična stanja povezana s načinom života ona mora biti dio rješenja.

Fokus medicine životnog stila je na osobi ispred nas i njenom stilu života. On uključuje:
 
Tjelesnu aktivnost i vježbanje
Prehranu
San
Upravljanje stresom i mentalno zdravlje
Smanjenje ili prestanak konzumacije štetnih tvari, npr. duhan, droge i alkohol
Društvenu povezanost i odnose


Na društvenoj razini, medicina životnog stila također naglašava važnost širih čimbenika koji utječu na zdravlje i dobrobit pojedinca, uključujući:
Okoliš i ekološko zdravlje
Siromaštvo i zdravstvenu nejednakost
Socijalnu izolaciju
Gubitak kulture i identiteta

Organic Vegetables_edited.jpg

TJELESNA AKTIVNOST I VJEŽBANJE

Medicina životnog stila podržava pojedince da odaberu načine na koje bi mogli uključiti više tjelesne aktivnosti u svoje živote, kao i smanjenje vremena provedenog sjedeći.

Father and Son Taking a Nap

PREHRANA

Medicina životnog stila promiče smanjenje potrošnje ultra-prerađene hrane podučavanjem znanja i vještina potrebnih za praćenje zdravijeg načina prehrane prema vlastitom izboru. Ovi obrasci prehrane mogu uključivati mediteransku, biljnu prehranu ili prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata, kao i druge obrasce prehrane utemeljene na dokazima.

Exercising at Home_edited.jpg

SAN

Medicina životnog stila promiče optimiziranje spavanja i izbjegavanje ponašanja koja mogu narušiti kvalitetu sna.

Kundalini Yoga Breathing

DRUŠTVENA POVEZANOST I ODNOSI

Medicina životnog stila podržava ljude da razviju i održe zdrave društvene odnose te unaprijede društvenu povezanost kako bi se smanjio stres te promicalo fizičko i mentalno zdravlje.

Alternative Medicine Supplies

UPRAVLJANJE STRESOM

Medicina životnog stila promiče dokazane tehnike za smanjenje stresa i nudi pomoć kroz tehnike opuštanja.  Liječnici i ostali profesionalci medicine životnog stila podupiru ljude da pronađu smisao i nit vodilju u svojim životima te poboljšaju zdravlje kroz povezanost s prirodom.

Therapy Session

IZBJEGAVANJE RIZIČNIH SUPSTANCI

Medicina životnog stila promiče da prestanak pušenja, smanjenje prekomjerne konzumacije alkohola, izbjegavanje tvari koje izazivaju ovisnost i ponašanja kao što su kockanje, prekomjerno korištenje interneta ili društvenih mreža. Također, podiže svijest o okolišnim čimbenicima rizika te o rizicima povezanim s polifarmacijom.

MULTIDISCIPLINARAN MULTISITEMSKI PRISTUP

Kako bi učinkovito utjecala na uzroke kroničnih bolesti medicina životnog stila zahtjeva multidisciplinaran multisistemski pristup - koji obuhvaća šire područje biomedicine i zdravstva te društvenih znanosti kao i pristup od strane pojedinca u vidu samozbrinjavanja i edukacije o vlastitom zdravlju, socijalne preskripcije i grupnih konzultacija. Ona zahtijeva da kliničari, stručnjaci za javno zdravstvo, multidisciplinarni timovi, istraživači, znanstvenici i edukatori rade zajedno kako bi utjecali na promjene.

 

Načela medicine načina života moraju se primjenjivati ne samo na razini kliničke prakse, već trebaju obuhvatiti i javnozdravstvenu politiku i prevenciju. Zdravstveni djelatnici, pojedinci i vlade te kreatori javnozdravstvene politike moraju odigrati svoju ulogu.

PODRŠKA U PROMJENI

Pristup medicine životnog stila nastoji podržati pojedince da naprave pozitivne promjene u ponašanju. Ne koriste se metode ex cathedra pristupa ili okrivljavanja kako bi se postigla promjena. 

 

Prepoznaje potrebu i trajnu važnost drugih terapijskih intervencija u zdravstvu, uključujući kirurške i farmaceutske, gdje je utvrđeno da su potrebne, prikladne i učinkovite. Međutim, tamo gdje je dokazan potencijal da ima najveći utjecaj, medicina životnog stila jednostavno mora biti dominantan dio u kombinaciji zdravstvene skrbi.

GLOBALNI POKRET ZA PROMJENU

Medicina životnog stila je mainstream, globalni pokret za promjenu. U posljednja dva desetljeća diljem svijeta osnovana su društva, instituti i fakulteti za medicinu životnog stila. Naša zajednica dio je Europskog Vijeća za Medicinu Životnog Stila i uspješno surađuje sa vodećim svjetskim zajednicama u ovom području. Zašto ne biste postali dio ovog pokreta ... pridružite se Hrvatskoj Udruzi za Medicinu Životnog stila danas.

bottom of page