top of page

MEĐUNARODNA DIPLOMA MEDICINE ŽIVOTNOG STILA

Postani dio rastuće zajednice specijalista medicine životnog stila

Certifikacija pokazuje vašu predanost i stručnost u medicini životnog stila, povećavajući vaše kliničke i javnozdravstvene kompetencije sa čvrstim znanstvenim temeljem u prevenciji, liječenju i poboljšanju kroničnih bolesti povezanih s načinom života.

Certifikacija se provodi kroz Međunarodni odbor za medicinu životnog stila

Međunarodni odbor za medicinu životnog stila (International Board of Lifestyle medicine (IBLM)) postavlja i održava standarde za procjenu i akreditaciju liječnika i zdravstvenih stručnjaka s doktoratom/masterom u medicini životnog stila na globalnoj razini. Certificiranje IBLM diplomata označava specijalizirano znanje u praksi medicine životnog stila i izdvaja zdravstvenog djelatnika u kompetencijama u medicini životnog stila. Diploma IBLM-a izdaje se zajedno s priznatim kontinentalnim i državnim udrugama i društvima medicine životnog stila.
Međunarodni odbor za medicinu životnog stila  je predan: 
a) visokim mjerilima koja potiču nepobitno poštovanje drugih znanstveno utemeljenih organizacija;
b) globalnim standardima koji su prihvatljivi u svim međunarodnim zakonima i kulturama;
c) modelima koji su financijski kratkoročno i dugoročno održivi i
d) naprednim inovacijama kako bi medicina životnog stila mogla ispuniti svoje obećanje da će biti stvaran i uspješan dio rješenja za masovnu epidemiju kroničnih nezaraznih bolesti koja preplavljuje svijet

Zašto se certificirati?

Većina liječnika, zdravstvenih djelatnika i ostalih profesionalaca je tijekom školovanja dobilo nedovoljno znanja i obrazovanja o prehrani, kretanju, otpornosti na stres i društvenoj povezanosti, što su četiri stupa Lifestyle Medicine. Osim navedenih, dodatna znanja i znanstveni dokazi o važnim čimbenicima životnog stila poput sna i izbjegavanja štetnih supstanci (pušenje, alkohol, droge) posebno su naglašeni u edukaciji za međunarodnu diplomu medicine životnog stila. 

Zanemarivanje ovih znanja slično je automehaničaru koji ne troši vrijeme na učenje kako pokretati motorno vozilo na najučinkovitiji i najodrživiji način, bilo da je to benzin, dizel, električna energija ili njihova kombinacija.

Naučite kako spriječiti, zaustaviti i poboljšati kroničnu bolest na znanstveni način utemeljen na dokazima i primite službeni pečat odobrenja da ste studirali i savladali ovu disciplinu od Međunarodnog odbora za medicinu životnog stila.

KAKO DO DIPLOME

Put do diplome sastoji se od 4 dijela.

  1. 30 sati online nastave - vidi primjere ispod

  2. 10 sati nastave uživo - vidi primjere ispod

  3. Analiza/studija slučaja -  službena studija slučaja vašeg iskustva/prakse/primjene medicine životnog stila (podnesena najkasnije mjesec dana prije završnog ispita)

  4. Završni ispit

Prisustvovanje na nastavi boduje se CME bodovima (eng. Continuing Medical Education). Nakon odslušane i položene nastave kandidat dobiva potvrdu o prisustvovanju kojom dokazuje da je ispunio navedeni uvjet za ispit. 

Tko se može certificirati?

Certifikacija za liječnike - registrirani liječnici s licencom Hrvatske liječničke komore
Certifikacija za profesionalce - zdravstveni djelatnici i profesionalci iz šireg područja biomedicine i zdravstva (uključujući kineziologe, nutricioniste, psihologe) sa završenim magisterijem ili doktoratom 
Certifikacija za praktičare - moguća kroz Britansko društvo za medicinu životnog stila, za djelatnike u području zdravstva sa završenim prvostupanjskim studijem

Online nastava

Certificiranje uključuje samousmjeren proces učenja, međutim, Hrvatska udruga za medicinu životnog stila omogućuje kandidatima pomoć voditelja naših studijskih skupina i pristup dijelu web stranice s obrazovnim resursima za certifikaciju. (više informacija dostupno je nakon prijave ispita).

 

Kandidatima se izričito preporuča da prođu Lifestyle Medicine Board Review Course (LMBRC) koji nudi American College of Lifestyle Medicine. Ovaj tečaj pruža 30 sati učenja kojeg su razvili vodeći autori John Kelly, MD, MPH i Jeni Shull, MD, MPH, uz aktivno sudjelovanje uredničkog savjetodavnog odbora koji se sastoji od mnogih vodećih stručnjaka u području medicine životnog stila. Za ovaj tečaj ACLM naplaćuje posebnu naknadu.

 

Kandidati se također potiču da razmotre 30-satni online tečaj Lifestyle Medicine Core Competencies koji nudi American College of Preventive Medicine (ACPM). Za ovaj tečaj ACPM naplaćuje posebnu naknadu. 

 

Postoje i drugi visoko cijenjeni tečajevi koji će vam pomoći u pripremi ispita. IBLM preporučuje sljedeće:

 

Internetski tečajevi Institute of Lifestyle Medicine (Harvard)

Sveučilište Cornell online nastava

Nastava uživo

Prihvaćeno je prisustvovanje uživo na sljedećim programima/konferencijama:

 

Uvjeti za ispit: 

CME bodovi ne smiju biti stariji od 36 mjeseci od datuma ispita

Dokaz CME-a, vjerodajnice i studija slučaja moraju se dostaviti najmanje 30 dana prije završnog ispita.

CME bodovi s konferencija medicine životnog stila koji se održavaju neposredno prije ispita izuzeti su od gore navedenog pravila od 30 dana!

(Napominjemo da rezultati ispita neće biti objavljeni i certifikati će biti izdani tek kada se prihvate dokazi te odobre svi preduvjeti)

Završni ispit

150 pitanja s višestrukim izborom za liječnike medicine životnog stila (četiri sata)

120 pitanja s višestrukim izborom za stručnjake/praktičare medicine života (četiri sata)

Završni ispit polaže se na engleskom jeziku. 

Online nastava polaže se na engleskom jeziku.

Nastava uživo putem kongresa Hrvatske udruge za medicinu životnog stila dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku. 

Potpora u učenju putem studijskih grupa Hrvatske udruge za medicinu životnog stila dostupna je na hrvatskom jeziku uz hrvatsku i englesku literaturu.

Hrvatska udruga za medicinu životnog stila radi prema uvođenju online nastave za certifikaciju na hrvatskom jeziku te omogućavanju polaganja završnog ispita na hrvatskom jeziku. 

Za više informacija kontaktirajte nas putem e-maila ili postanite članom naše rastuće Udruge. Naši certificirani diplomati će Vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku vezano za sva Vaša pitanja.
Počnite s Vašom edukacijom već danas i pridružite se globalnoj zajednici medicine životnog stila!

bottom of page